Användarverktyg

Webbverktyg


lastips-for-barn-och-ungdomar

Lästips för barn och ungdomar


Davidson Institute

Boken om Linn

Lanny är idag 12 år gammal och går på gymnasiet. Hennes erfarenheter i skolan fick henne att som sju-åring vilja skriva en bok som kan hjälpa både lärare, föräldrar och barn att förstå hur det kan kännas att vara särskilt begåvad och vilka behov du har.

Så här skriver hon själv på bokens baksida: ”Jag heter Lanny och är född 2009. När jag skrev den här boken var jag sju år och gick i förskoleklass. Efter sommarlovet ordnade rektorn så att jag fick gå i 5:an. Det är det bästa som hänt mig.”

Boken om Linn av Lanny 7 år

Matilda Av Roald Dahl

Matilda är en ovanligt smart liten flicka. Hon har läst Dickens, Hemingway, Kipling och Steinbeck, och hon kan lösa de mest invecklade mattetal. Trots att hon är en riktig nörd är hon omtyckt av sina klasskompisar och hennes lärare fröken Honung är världens underbaraste.

Men allt är långt ifrån perfekt. Hemma hunsas och hånas Matilda av sina elaka föräldrar och i skolan härjar världshistoriens vidrigaste rektor. Så när hon upptäcker att hon har en hemlig kraft bestämmer hon sig för att skipa rättvisa.

Matilda av Roald Dahl


Sofies värld av Jostein Gaarder

När Sofie hämtar posten hittar hon för en gångs skull ett brev till sig själv. Utan frimärke, utan poststämpel och utan avsändare. ”VEM ÄR DU?” Det står bara det. Konstigt! Brevet är bara det första av många. Sofie får det ena tjocka kuvertet efter det andra, och de visar sig innehålla en grundkurs i filosofi. Breven fyller henne med förundran över världen och hennes egen existens - och att hon överhuvudtaget finns till. Men genom den här ensidiga och märkliga brevväxlingen dyker också det ena mysteriet efter det andra upp. Vem är till exempel Hilde Møller Knag? Plötsligt stöter Sofie på hennes namn överallt - till och med i sitt eget rum…

Sofies Värld av Jostein Gaarder


För att jag älskar dig av Reija Karjalainen

För att jag älskar dig är Reija Karjalainens debut, en mammas berättelse om en särskilt begåvad son. När sonen är nio år gammal pratar han plötsligt, utan föräldrarnas vetskap, obehindrat flytande engelska som om han inte hade gjort annat. För att jag älskar dig är en personlig och reflekterande skildring om ett liv med en särbegåvning.
”När vårt livsöde blev förtydligat med ett namn, särbegåvning, hösten för två år sedan, saknade vi en sådan här bok. När jag året senare summerade våra turbulenta år i min ensamhet slog det mig att det är ett drama utöver det vanliga som utspelar sig. Att jag själv spelar en av huvudrollerna i mitt barns liv. Att jag rent av är skyldig att nedteckna den innan det är försent, glömt, kanske förträngt.”

För att jag älskar dig av Reija Karjalainen

Noel och den magiska önskelistan

En dag när Noel sitter på bussen tränger sig en gubbe ner bredvid honom med långt, grått, smutsigt hår och flämtande andedräkt. Vid nästa hållplats får gubben bråttom av och glömmer en liten papperslapp på sätet. Noel blir förvånad när han ser att det står ”Noel: önskelista” på den. Han börjar önska att saker ska bli bättre; att han ska få en vän, att han får en ny lärare, att mamma ska komma hem och att pappa ska sluta låtsas att det är bra mellan mamma och honom. Önskan om en ny vän slår in när Silke flyttar in i samma hus. Men varje önskan som slår in får också en obehaglig konsekvens.

Noel och den magiska önskelistan
Mimis särskilda begåvning

Mimi går i sjuan och tycker att skolan är tråkig och hon ser inte någon mening med den. Hon blir osams med lärare och med sina tjejkompisar och genomgår en kris om vem hon är och vad hon vill stå för. Lärarna misstänker att hon har ADHD. Men det finns någon som ser henne och förstår.Mimis tankar snurrade runt. Hon ville därifrån. Henneskompisar var idioter, skolan var tråkig och lärarna förstod henne inte. Vad var det för fel på alla? Och på henne själv som inte bara kunde gilla läget som tjejerna framför henne gjorde? Det går inte längre att försöka vara som strömmen, tänkte hon. Vad var liksom meningen med allting?Boken riktar sig främst till särskilt begåvade barn, deras anhöriga och tillskolpersonal. Att vara särskilt begåvad är att vara annorlunda och att vara annorlunda är coolt. Författare: Malin Roca Ahlgren

Mimis särskilda begåvning


En gång när sonen var 4 år satte han sig i bilen, tittade på golvet (som var rätt stökigt) och konstaterade torrt: ”Jaha? Du tänker öppna skräpaffär?”

lastips-for-barn-och-ungdomar.txt · Senast uppdaterad: 2023-03-24 10.25 av anita